Enélkül az anyag nélkül nem fog menni a fogyás – mutatjuk a forrásait!
A kalcium az egyik legalapvetőbb, legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára. Nélkülözhetetlen a csontépítésben, segítő szerepet tölt be az izomműködés folyamataiban, ráadásul még a zsírégetésben is szerepet játszik, továbbá szabályozza az éhségérzetet. Fontos, hogy napi szinten meglegyen belőle az elegendő, előírt bevitel, ami 800-1000 mg egy egészséges felnőtt esetében.
A tejtermékekről nem vagyunk túlzottan jó véleménnyel. Befolyást gyakorolnak a szervezet hormonális működésére – fokozott hormontermelésre ösztönzik például az agyalapi mirigyet, a zsírosabb tejtermékek pedig a petefészket, ami hosszabb távon a hormontermelő szervek kifáradásához, és emiatt, a szervezet anyagcsere funkcióinak romlásához is vezethet. Nyilván nem mindenkit “tiltunk le” róluk, van, akinek nem okoz gondot a fogyasztása. Ez esetben érdemes keményebb sajtokat választani, már csak a magas kalciumtartalmuk miatt is.
A legjobb kalciumforrások a tejtermékeken kívül
Magok:
- Mák – 968 mg/100 g
- Szezámmag – 975 mg/100 g
- Chia-mag – 631 mg/100 g
- Tökmag – 657 mg/100 g
Zöldségek:
- Petrezselyemzöld – 245 mg/100 g
- Szójabab – 200 mg/100 g
- Paraj – 133 mg/100 g
- Sóska – 113 mg/100 g
Nagyon sokat számít az alap étkezésed a tápanyagbevitel szempontjából. Annak, aki kielégítően, a teste szükségleteinek megfelelően étkezik, nem lesz szüksége külső kalciumpótlásra. Mi a Metodic Food ételeivel igyekszünk támogatni az egészséged – láttad már a heti egészséges, diétás, “mentes”, de hasznos tápanyagokban gazdag menünket? Kattints IDE!
A kalcium feszívódását a D-vitamin segíti elő, így annak bevitelére is érdemes odafigyelned.