5 ételtípus, ami amellett, hogy hizlal, durván öregít is – felejtsd el őket!
Van számos étel, amit jobb, ha személyes táplálkozási típusodtól függetlenül is elfelejtesz, mert pocsék hatást gyakorolnak mind a külsődre, mind pedig az egészségedre. Melyek ezek, a hizlaló hatásuk mellett egyben öregítő ételek is?
Magas cukortartalmú élelmiszerek – ezek vezetik az öregítő ételek listáját
A túlzott cukorbevitel nemcsak hizlaló, hanem betegségek kialakulásához is vezethet, kiemelnénk ezek közül az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget. Emellett, az öregedési folyamatokat is súlyosan felgyorsítja a túlzott cukorfogyasztás, mivel rontja a sejtek kollagéntermelését, ami egy, az öregedés megelőzésében kiemelten fontos fehérjefajta. Emellett, ami köztudott, hogy a cukor a fogakat is rongálja, mivel azokra káros baktériumok termelődését ösztönzi. Az elszíneződött, szuvas mosoly pedig valljuk be őszintén, nem mutat fiatalos és szép képet!
Milyen ételekkel vigyázz a sima kristálycukron és az édességeken kívül?
Komoly veszélyt jelent minden, ami hozzáadott formában tartalmaz cukrot. 1-2 gramm naponta többféle ételből, és máris rengeteg, felesleges cukrot vittél be, méghozzá teljesen észrevétlenül. Különösen veszélyesek rejtett cukortartalom szempontjából azok az ételek, amelyeket EBBEN a cikkünkben gyűjtöttünk össze.
Öregítő ételek a felvágottak, sós ropogtatni valók is
A sós élelmiszerek, például a húskészítmények, illetve a sózott nassolni valók vagy akár kenyérhelyettesítők vízvisszatartást, vizes puffadásokat idézhetnek elő. Jellemzően például a szem alatt, ami nem épp fiatalos látvány… A sóra a szervezetnek egyébként szüksége van, csak nem mindegy, milyen mértékben fogyasztod. Az optimális bevitelről ITT írtunk korábban.
Más miatt is az öregítő ételek listáján landolnak az említett élelmiszerek – mégpedig a különféle, bennük szereplő adalékok miatt, amilyenek a szulfitok-szulfátok és a nátrium glutamát is. Ezek könnyen előidézhetnek belső gyulladásokat, amik pedig roncsolják a sejtek épségét, rontják a működésüket, szintén felgyorsítva az öregedés folyamatait.
A Metodic Food menüjében figyelünk az optimális tápanyagarányok mellett a megfelelő összetevőkre is. Hozzáadott cukor és adalékanyagok nélkül, egészséges mértékű só hozzáadásával készülnek ételeink, így nemcsak karcsúsítanak, hanem a szép bőr megőrzését is segítik, fiatalon tartják sejtjeidet.
Miket kerülj?
Nagy mennyiségben a felvágottakat, olyasmit, mint a virsli vagy a parizer, lehetőleg inkább ne fogyassz. Emellett, a sós rágcsálni valókat is jobb kerülni, különösen azokat, amelyekhez szintén sóban és adalékokban gazdag szószt is fogyasztanál. De ugyanígy fontos vigyázni a konzerv ételekkel, porlevesekkel, alapporokkal, fűszerkeverékekkel – mindig ellenőrizd a címkét!
A csípős fogások sem hiányozhatnak az öregítő ételek listájáról
A túlzottan csípős, erős, fűszeres ételek kitágítják az ereket, amitől a bőr kevésbé tűnik feszesnek, továbbá kedvezőtlen bőrpír, irritáció is megjelenhet rajta. Továbbá, hosszabb távon is károsíthatják az ereket, és amiről szinte sehol nem írnak, hogy a hormonműködésedre is befolyást gyakorolnak azzal, hogy bizonyos hormontermelő szerveket – a petefészket és a mellékvesét – fokozott hormontermelésre késztetik. Ezáltal a hormontermelő kifáradhat idővel, és csökkenthet működésének hatékonysága. A táplálkozás hormonokra gyakorolt hatásairól ITT olvashatsz bővebben!
Koffein – dehidratáló és öregítő anyag
Nem vagyunk túl jó véleménnyel a koffeinről, szintén hormonális okok miatt, és ráadásul, még öregíti is a bőrt. Mivel a koffein egy vízhajtó anyag, száműzi szervezetedből a vizet, amit ha nem pótolsz vissza, könnyen dehidratálttá válhatsz. A bőrödön is meglátszik ez: száraz foltok, fakó szín, majd egyre elmélyülő ráncok formájában.
Van-e különbség a kávé és a tea között?
A pörgető anyagok feldolgozását illetően igen, a kávé gyorsan hat, de rövidebb időre, a tea pedig fokozatosan, viszont a vízhajtó hatás szempontjából nincs különbség. Ugyanígy nem javasolt az energiaital és a kóla fogyasztása sem, de bánj mértékkel az étcsokoládéval is – annak is van koffeintartalma!
A legdurvább öregítő ételek a cukor után: a transzzsírsavakat tartalmazók
Ezek, és a mesterséges zsírok serkentik a belső gyulladásokat, ezzel káros hatást gyakorolva a sejtekre és a kollagéntermelésre. Emellett, az UV-sugárzásra is érzékenyebbé teszik a bőrt, ami szintén az öregedés folyamatait serkenti.
Miket kerülj?
- sós nassolni valók – chipsek, krékerek,
- töltött ostyák, nápolyik,
- több látványpékség termékei,
- mélyhűtött finompékáruk – baguette-ek, pogácsák,
- mélyhűtött pizzák,
- leveskockák,
- kész öntetek,
- margarinok.