Ehet-e gyümölcsöket az, aki fogyni akar? Íme, a meglepő válasz

Mindenféléket olvashatunk arról, hogy a gyümölcsök fogyasztása javasolt-e akkor, ha valaki megválna a pluszkilóitól. Biztos Te is hallottál már „gyümölcsnapról” meg komplett, többnapos gyümölcsdiétákról is. Eláruljuk az igazságot a gyümölcsökről, illetve a népszerű gyümölcsök kalória- és szénhidráttartalmát is megtudhatod cikkünkből.

Ajánlottak a gyümölcsök vagy sem?

Vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalmuk magas, és számos pozitív, egészségmegőrző hatásuk ismert. Azonban, és ezzel meg is válaszoljuk a fogyásra vonatkozó kérdést, tápanyagtartalmuk nem kielégítő. Szénhidrátban kimondottan gazdagak, míg fehérje- és zsírtartalmuk elenyésző. A szénhidrát, ami a gyümölcsökben van, az a fruktóz, azaz gyümölcscukor. Ennek glikémiás indexe alapvetően nem magas, viszont egyes gyümölcsöké igen – a legmagasabb GI-vel, azaz leggyorsabb felszívódással a dinnyefélék rendelkeznek. Hosszú távon nem jelentenek tartós, illetve stabil energiaforrást.

Továbbá, nem mehetünk el szó nélkül – a gyümölcsök kapcsán sem – amellett, hogy egyéni tényezők is meghatározzák, milyen hatást gyakorolnak az ember szervezetére, alakjára. Befolyásolják például emésztőrendszeri sajátosságok, a test szénhidrátemésztésre való képessége, illetve a hormondominancia is a gyümölcsök testre gyakorolt hatását. 

Olyan ebédet, ami megfelel az egyedi sajátosságaidnak nem találsz akárhol, viszont a Metodic Food ilyen. Ezért érheted el általa nemcsak a fogyást, hanem a megfelelő vitalitási szintet is.

A gyümölcsöket a táplálkozási tanácsadók csak mérsékelt mértékű fogyasztásra javasolják, a fogyást célzó étrendeket összeállító szakemberek azonban egyértelműen tiltólistára teszik. A bogyós gyümölcsök képeznek mindössze kivételt, mivel ezek vitamin- és antioxidáns-tartalma a legmagasabb, cukortartalmuk viszont alacsonyabb más gyümölcsökéhez képest.

100 grammonként ennyi kilokalóriát és szénhidrátot tartalmaznak a közkedvelt gyümölcsök

Mikor a legrosszabb döntés a gyümölcsök fogyasztása?

Nem ajánlott fogyasztani vacsorára, hiszen a bevitt energiát már nem dolgozza fel megfelelően a szervezet, és zsírpárnák formájában gyorsan lerakódik.

Ne válassz gyümölcsöket étkezés után, desszertként sem, mivel lassítja az előzőleg, főétkezés során elfogyasztott ételek emésztését, így emésztési problémák léphetnek fel, például puffadás.

Köthető-e kompromisszum? Mely gyümölcsök ajánlottak?

Kifejezetten egyik gyümölcs sem. Van olyan hormontípus, akinek időnként belefér, míg másoknak egyértelműen tiltólistás az összes. Erről ITT tudhatsz meg többet.

Ha olyan típusba tartozol, akinek megengedett, akkor a bogyós gyümölcsök közül válogass, esetleg naponta maximum egy almát ropogtass el. Más gyümölcsöket legfeljebb alkalmanként fogyassz.