Betegségek és súlyproblémák ellen: a legjobb gyógyító ételek
Áfonya
A gyógyító ételek egyik királynője csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A gyümölcs mellett levelét is felhasználják a népi gyógyászatban, teát készítenek belőle. Az áfonyafélék, és a leveleikből készült tea egyaránt hasznosnak a húgyúti fertőzésekkel szemben. Az felfázásra hajlamosak számára a vörös áfonya kivonata kapszulában, megelőzést szolgáló étrend-kiegészítőként is szedhető.
Brokkoli
Zab
Vízben oldódó rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre és a koleszterinszintre, lassú felszívódású szénhidrátforrásként pedig kiegyensúlyozza a vércukorszintet. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, antioxidáns- és szeléntartalma pedig rákmegelőző hatással ruházza fel.
Cékla
A cékla remek vérképző hatású, fokozza a vörösvértestek működését. Emellett a betegségek leküzdését segítő fehérvérsejtek termelődését is serkenti. Vörös színét a betanin adja, amely antioxidáns hatású, vízoldékony színanyag-csoport (antocián). Igazán sokoldalú a gyógyító ételek közt: máj – és veseméregtelenítő hatással is rendelkezik, rosttartalma pedig segíti az emésztőrendszer munkáját.
Dió
Bab
Alacsony glikémiás indexe és magas rosttartalma miatt gyorsan eltelít, viszont hosszú időre meggátolja az éhségérzetet. Rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás kockázatát. Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Vasban gazdag, emellett magas magnézium- és B1, illetve B6-vitamin-tartalma miatt pozitívan hat az idegrendszerre.
A fogyáshoz nélkülözhetetlen jó pár ásványi anyag – kíváncsi vagy, melyek ezek? Itt írtunk róluk.
Étcsokoládé
Mire figyelj a gyógyító ételek fogyasztásakor?
Amennyiben az egészségmegőrzés mellett a fogyás is célod, ne feledkezz meg arról, hogy típusodra szabottan étkezz, és annak megfelelő mennyiségben vegyél magadhoz az egyes tápanyagokból, ételekből. A felsoroltak általánosságban remek élettani hatásokkal bírnak – ezért is szerepelnek a gyógyító ételek közt. De nem mindenkinek jó ugyanaz a karcsúság megőrzése szempontjából. Kattints ide, és tudj meg többet!
Plusz egy tipp – plusz egy gyógyító táplálék
Tudtad, hogy a csontleves nem kizárólag előételként kerülhet fel az étkezőasztalra, hanem, mint természetes gyógyító jellegű élelmiszer is? A különbség annyi, hogy míg a sima csontleves gyorsan készen van, és zöldséggel, minimális csonttal és hússal együtt készül, a terápiás célra szánt változatot hosszan, 6-10, de akár 24 órán keresztül is célszerű főzni. Sokkal több csontos, porcos, inas rész kerül bele, igen magas zselatintartalmú levet kapunk a végén, amely ha megdermed, meg is kocsonyásodik.
A hosszú főzésnek köszönhetően ezt a levest nem kell a szervezetnek megemésztenie, hanem azonnal, emésztés nélkül szívódnak fel a szervezetben azok a hasznos anyagok, amelyek például az emésztőrendszer egészségét is támogatják, illetve segíthetnek visszaállítani annak megfelelő működését. A magas kollagéntartalom miatt ez egy rendkívül jó, fiatalító hatású táplálék is – narancsbőr, kötőszöveti gyengeség és korai öregedés jeleinek tapasztalása esetén ajánlott kúraszerű fogyasztása, ami naponta 3-4 dl-t jelent.