A legjobban variálható diétás és egyben gluténmentes köretek 1. rész
Ha vágysz egy kis változatosságra, illetve vacsorára már valami könnyebbet szeretnél fogyasztani, akkor mindenképp olvass tovább! A legjobb diétás és egyben gluténmentes köreteket szedtük össze Neked cikksorozatunkban, amelynek első részében a kölessel foglalkozunk.
Köles, a rendkívül kreatívan variálható és talán legfinomabb gluténmentes köret
A köles egy ősgabona, amely rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, és igen kreatívan lehet vele bánni a konyhában.
Segíti az emésztőrendszer működését, pozitív hatást gyakorol a bélrendszerre, így méregtelenítő-salaktalanító anyagként is gyakran használják. Emellett, főleg öregedés-késleltető, kötőszövet-erősítő hatása miatt igen népszerű: magas a szilícium és kovasav tartalma, ezek pedig jótékonyan járulnak hozzá az egészséges, erős kötőszövetekhez és serkentik a természetes kollagéntermelést.
Gabonaféle létére szerencsére gluténmentes, így gluténérzékenyek és allergiások, továbbá keresztreakciós tejérzékenyek és tejallergiások is fogyaszthatják. Glikémiás indexe 71-es, ami nem kifejezetten alacsony, de megfelelő arányú fehérje fogyasztásával az adott étkezések során lassítható a gyors felszívódása, és így tökéletes szénhidrátforrássá válik. Könnyen és viszonylag gyorsan telíti el az embert, kalóriatartalma pedig alacsony, tehát a fogyni vágyók számára is ideális.
A Metodic Foodnál is gyakori alapanyagunk a köles, levesbetétként a húsgombóchoz adva, illetve köretként használjuk elsődlegesen. Ráadásul még arra is figyelünk, hogy a megfelelő arányban kerüljön az ételhez, anyagcseretípusod szerint! Glutén- és tejmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalék nélkül készülő fogásaink és menüink listáját ITT éred el.
Mikro tápanyag, vagyis vitamin- és ásványi anyag tartalma igen magas. Remek B-vitamin-forrás, ami nélkülözhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve az egészséges fogyáshoz is. Emellett mangánt, foszfort és magnéziumot is tartalmaz, és magas a réz- és vastartalma, amelyek szintén fontosak a szervezet számára, továbbá akkor is, ha valaki szeretné leadni a pluszkilóit. Esszenciális aminosav-tartalmának köszönhetően képes növelni a szerotonin szintjét a szervezetben, vagyis gyakorlatilag segít a boldogsághormon termelésében – egészségesebb alternatíva, mint a csoki.
Ahogy fent is írtuk, a köles igen kreatívan variálható, köretet, egytálételt is lehet belőle készíteni, szinte bármilyen ízvilág illeszthető hozzá. Kellemes, diós aromája miatt mi az édeskés, például marokkói vagy indiai ízek kipróbálását javasoljuk. Egytálételként remekül illik például a lecsóhoz, akár a megszokott rizs kiváltójaként is. Készíthetsz belőle köleskását, akár sósan, akár a zabkásához hasonlóan édes ízben, magvakkal, bogyós gyümölccsel ízesítve, de süthetsz akár kölessüteményt, illetve létezik kölesliszt is – ezt más gluténmentes liszttel kombinálva érdemes használni.