Gluténmentes étkezésbe kezdenél? Segítség a váltáshoz

Gluténmentes étkezést javasoltak? Kiderült, hogy gluténérzékeny vagy? Egyszerűen csak kipróbálnád, milyen a glutén nélkül élni? Bármelyik csoportban tartozol is, érdemes elolvasnod tippjeinket, tanácsainkat!

Mi az a glutén, és miért érzékenyek rá sokan?

A glutén egy fehérjevegyület összefoglaló neve, és a vegyület alkotói közül a gliadin nevű komponens okoz érzékenységet. Sokak emésztőrendszere érzékenyebben, intoleránsan reagál rá, míg mások allergén reakciókat mutatnak, akár veszélyes immunválaszokkal. A gluténmentes étrend alapvetően ezeket az embereket célozza. Mi a különbség az ételérzékenység, és az ételallergia közt? Korábbi cikkünkben írtunk róla.

Azonban, az egészséges életmód, és a különféle karcsúsító étrendek elterjedésével, a gluténmentes diéta is térhódító útra indult, és egyre többen kezdtek el egészségügyi indokoltság nélkül is gluténmentesen táplálkozni. Amit ők felhoztak a gluténmentes diéta mellett, hogy mérsékli a puffadást, jobb tőle az ember közérzete, szebb a bőre – kevésbé foltos, hámló vagy épp aknés, és persze, sokan akadnak, akiknek a glutén kizárásával a fogyás is sikerült. Vannak elméletek, amelyek szerint a glutén igazából méreg, de ezt bizonyító információk egyelőre nem kerültek napvilágra. Talán azért sem, mert nagyon gabonaközpontú a nyugati típusú táplálkozás.
Amit viszont mérés útján mi is meg tudunk állapítani, és jóval többeket érint, mint a gluténérzékenység, az a sejtszintű energiára gyakorolt hatása a gluténnak. Vannak, akikre semlegesen hatnak, másoktól viszont energiát vonnak el a gluténtartalmú élelmiszerek. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztásukat követően, illetve gyakori és rendszeres bevitelük esetén fáradtságérzet, kellemetlen elnehezülés lesz úrrá rajtad, vagy ha ennyire nem is feltűnő módon, de érezhetően nem leszel annyira energikus, mint a gluténmentes ételektől.

Ételteszt-mérésünkön például ezt is megtudhatod!

Hogyan kezdj hozzá a gluténmentes táplálkozáshoz?

Ha a hétköznapi étkezésedben nehéz megoldani a gluténmentes táplálkozást, válaszd a Metodic Food menüjét, amely glutén- és laktózmentes alapanyagokból készül, kókuszzsírral és cukor-, továbbá adalékmentesen.

Miből nyerj szénhidrátot?