Gluténmentes étkezésbe kezdenél? Segítség a váltáshoz
Gluténmentes étkezést javasoltak? Kiderült, hogy gluténérzékeny vagy? Egyszerűen csak kipróbálnád, milyen a glutén nélkül élni? Bármelyik csoportban tartozol is, érdemes elolvasnod tippjeinket, tanácsainkat!
Mi az a glutén, és miért érzékenyek rá sokan?
A glutén egy fehérjevegyület összefoglaló neve, és a vegyület alkotói közül a gliadin nevű komponens okoz érzékenységet. Sokak emésztőrendszere érzékenyebben, intoleránsan reagál rá, míg mások allergén reakciókat mutatnak, akár veszélyes immunválaszokkal. A gluténmentes étrend alapvetően ezeket az embereket célozza. Mi a különbség az ételérzékenység, és az ételallergia közt? Korábbi cikkünkben írtunk róla.
Azonban, az egészséges életmód, és a különféle karcsúsító étrendek elterjedésével, a gluténmentes diéta is térhódító útra indult, és egyre többen kezdtek el egészségügyi indokoltság nélkül is gluténmentesen táplálkozni. Amit ők felhoztak a gluténmentes diéta mellett, hogy mérsékli a puffadást, jobb tőle az ember közérzete, szebb a bőre – kevésbé foltos, hámló vagy épp aknés, és persze, sokan akadnak, akiknek a glutén kizárásával a fogyás is sikerült. Vannak elméletek, amelyek szerint a glutén igazából méreg, de ezt bizonyító információk egyelőre nem kerültek napvilágra. Talán azért sem, mert nagyon gabonaközpontú a nyugati típusú táplálkozás.
Amit viszont mérés útján mi is meg tudunk állapítani, és jóval többeket érint, mint a gluténérzékenység, az a sejtszintű energiára gyakorolt hatása a gluténnak. Vannak, akikre semlegesen hatnak, másoktól viszont energiát vonnak el a gluténtartalmú élelmiszerek. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztásukat követően, illetve gyakori és rendszeres bevitelük esetén fáradtságérzet, kellemetlen elnehezülés lesz úrrá rajtad, vagy ha ennyire nem is feltűnő módon, de érezhetően nem leszel annyira energikus, mint a gluténmentes ételektől.
Ételteszt-mérésünkön például ezt is megtudhatod!
Hogyan kezdj hozzá a gluténmentes táplálkozáshoz?
- Iktasd ki a kenyeret! Vannak ugyan gluténmentes kenyerek is, de ezek nem nyújtanak túlzottan egészséges alternatívát. Ahhoz, hogy a „rendes” lisztes termékekhez hasonló, megfelelő állagot érjenek, mindenféle adalékanyagokkal, térfogatnövelőkkel és sűrítőkkel dúsítják ezeket az élelmiszereket, a hozzáadott, ízesítést szolgáló fehér cukorról nem is beszélve. Ha valaki le akar mondani a gluténról, ne keressen helyettesítő termékeket, hanem étrendjében juttassa dominánsabb szerephez a zöldségeket, illetve gluténmentes gabonákat, csekély mértékben pedig az olajos magvakat, illetve ezek lisztjeit, és készítsen házilag “péktermékeket”.
- Tésztafélék közül leginkább kukoricatészta, illetve rizstészta kapható a bolti forgalomban, mi ezek közül a rizstésztát ajánljuk. Heti egyszer a kukoricatésztát is fogyaszthatod, a típusodnak megfelelő tápanyagarányok szerint.
- Hogyan tudod eldönteni, hogy valami gluténmentes-e? A gluténmentes jelölés csak akkor helyezhető el ilyen címke az élelmiszeren, ha a maximális gluténtartalma 20 mg/kg. Az alapvetően gluténmentes ételek esetén természetesen ugyanúgy használható. Az általános adatok mellett a megfelelő termékeken helyet kaphat a „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” vagy a „cölikáliában szenvedők is fogyaszthatják” címkék. A „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” vagy a „kifejezetten cölikáliában szenvedők számára készült” címkék abban az esetben kerülhetnek rá egy élelmiszerre, ha a gluténtartalmát célzottan csökkentették, vagy a gluténes összetevőt természetes formájában gluténmentes összetevőre cserélték/helyettesítették az előállítás során. Külön pontot kapott a zab kérdésköre. Nem minden gluténérzékeny ember, de többségük fogyaszthat zabot, mivel a fő problémaforrás itt nem a zab, hanem annak a feldolgozás során gluténnal való szennyeződése, így a zab-termékek jelöléseit külön szabályozzák: gluténmentes vagy nagyon alacsony gluténtartalmú megnevezést az a termék kaphat, amely során kimondottan kerülték a búzával, rozzsal, árpával való szennyeződést, gluténtartalmuk pedig nem haladja meg a 20 mg/kg-os mennyiséget – (forrásanyag: OGYÉI)
Ha a hétköznapi étkezésedben nehéz megoldani a gluténmentes táplálkozást, válaszd a Metodic Food menüjét, amely glutén- és laktózmentes alapanyagokból készül, kókuszzsírral és cukor-, továbbá adalékmentesen.
Miből nyerj szénhidrátot?
- Édesburgonya,
- hüvelyesek,
- mindenféle gyökérzöldség,
- bogyós gyümölcsök,
- gluténmentes gabonafélék: hajdina, köles, quinoa, barna rizs.