Így tudod észrevétlenül, ám durván csökkenteni a cukorfogyasztásod

A fehér cukor (túlzásba vitt) fogyasztása a túlsúly, és számos egészségügyi probléma gyakori forrása, így érthető, hogy sokan szeretnének megválni ettől a “szokásuktól”. Csak az a helyzet sajnos, hogy a cukor kemény függőséget képes okozni, így csak tudatosan lehet megszabadulni a folyamatos bevitelétől – ehhez adunk tippeket.

Nagyon fontos a cukortartalmú folyadékok kiiktatása

A gyümölcslevekben és üdítőkben található cukor ugyanúgy hizlal, mintha süteményt ennél, csak van, ami még rosszabb bennük: az agy a folyadékból származó cukrot nem értelmezi táplálékként, energiaként, így az éhségérzeten nem változtat. Hiába viszel be ebből is kalóriát, kevesebbet enni nem fogsz miatta – így hízásnak indulhatsz.

Mit válassz helyette? Tiszta vizet mindenképp – napi minimum 1,5-1,7 litert, a maradékot pedig a 2 liternyi folyadékbevitelhez fedezd természetes, ízesítés nélkül fogyasztott gyümölcsteából. Ihatsz gyógyteát is, de mivel ezeknek vízhajtó hatása van, érdemes ugyanannyi plusz vizet innod hozzá, amennyi gyógyteát bevittél.

Cukros desszertek, csokoládék, sütemények kiiktatása

Nyilván nem véletlenül nevezzük ezeket édességeknek, süteményeknek, desszerteknek – fő alkotóelemük ugyanis a cukor. A családi szocializáción is múlik, ki és mennyire szokott hozzá az étkezések utáni nassoláshoz, illetve az egyéni típus is alakíthatja, ki milyen mértékben kívánja az édes ízeket.

Tudod-e helyettesíteni az édességeket? Nem igazán, esetleg friss gyümölccsel – ezekből, ha nem akarsz hízni, célszerű a bogyósakat választani. Alternatív alapanyagokból van lehetőséged egészséges és diétás süteményeket előállítani, ha fontosak Neked az édes ízek, akkor inkább ilyen módon juss hozzájuk.

Hogy segítsünk megállítani a cukorfüggőséget, és, mivel az egészséges életmódnak része a cukor mérséklése, a Metodic Food ételei sem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Emellett glutén-, illetve tejmentes alapanyagokból készülnek, adalékok nélkül, kókuszzsírral, hogy a fogyásod a könnyű, a közérzeted pedig a lehető legjobb legyen! 
Édesítés: se a fehér, se a barna cukor nem jó

Ugyanis mindkettő ugyanúgy hat alapvetően, a barnának a rosttartalma magasabb valamivel – bármennyire is egészségesebbnek hirdetik. Ugyanígy a mesterséges édesítők sem kimondottan egészségesek, bár konkrét tudományos bizonyíték az ellenkezőjére sincs, inkább ne tömd vegyszerrel magad.

Mit válassz helyette? Természetes édesítőszereket: steviát vagy eritritet (ezek nullkalóriásak), esetleg (ritkábban) nyírfacukrot, aminek kalóriatartalma van ugyan, de a cukorétól elmarad, illetve néha mézet – de csakis nyers formában, ne tedd forró italba és ne is süss-főzz vele, mert akkor a hasznos anyagait elveszti, de a cukortartalma megmarad.

Amiről pedig sose feledkezz meg: a függőségtől való megszabadulás érdekében rengeteget számít a nem tudatos cukorfogyasztás megszüntetése is, vagyis kerüld a hozzáadott cukrot! Mindig ellenőrizd az ételcímkét, amin egyébként igen változatos neveken fordulhat elő a cukor, például: