Imádod a csokit? Eláruljuk, hogyan edd, hogy az alakodnak se ártson

A csokoládé sokak „gyengéje”, sokan szeretik, és valóban nehéz ellenállni neki – de aki fogyni szeretne, többnyire lemond róla. Pedig nem feltétlenül kell, az egészséges életmódnak a csokoládé is részét képezheti, csak épp érdemes odafigyelni néhány dologra a fogyasztáskor.

Milyen csokoládé fér bele?

Ahogy azt szinte mindig kiemeljük, nem hiszünk semmilyen szélsőséges és drasztikus fogyási módszerben, csakis a személyre szabott, egészséges és változatos táplálkozásban. Alapvetően ugyan a csokoládé ebbe nem fér bele, de bizonyos időközönként és szabályok betartása mellett szemet lehet hunyni felette.

 

Metodic-tipp 1.: ha a számodra megfelelő tápanyag-arányokkal nem összeegyeztethető a csokoládé tápanyag-tartalma, úgy alakítsd a fogyasztását, hogy az legyen. Tehát egyél hozzá valami más (egészséges, típusodnak megfelelő ételt) is, ami kiegyenlíti az arányokat.

Metodic-tipp 2.: Bizonyos hormontípusokkal egyáltalán nem ajánlott a csokoládé fogyasztása, mert a csokoládé és hasonló stimuláns, mint a kávé.

Metodic-tipp 3.: Ha biztos akarsz lenni abban, belefér-e a csokoládé az étrendedbe, vagy jobb tőle elbúcsúzni mind a fogyás, minden az egészséged érdekében, derítsd ki anyagcsere típusodat. Az eredmények alapján személyre szabott tanácsokat kapsz azt illetően, miből és mennyit fogyaszthatsz, illetve mi az, amit inkább kerülnöd érdemes. A mérés részleteit ide kattintva találod.

 

Most, hogy már ismered a csokoládé fogyasztásának szabályait… Milyen élettani hatásai vannak?

  1. Pozitív hatást gyakorol a szívműködésre – a benne található flavonoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, rugalmasabbá teszik az ereket.
  1. Mivel a csokoládé pozitívan hat a keringési rendszerre, élénkítő hatása is van – nem véletlen, hogy vizsgák előtt olyan sokan javasolnak pár kocka csokit a diákoknak.
  1. Segíti a szervezet természetes méregtelenítését, pozitív hatást gyakorol az anyagcsere működésére, sőt, még a hirtelen jövő éhségrohamok is csökkenthetők pár falat magas kakaótartalmú étcsokival.
  1. Erős antioxidáns, aminek köszönhetően a csokoládé segít káros szabad gyökök megkötésében, rákmegelőző és bőrszépítő hatással is rendelkezik.
  1. Mivel fokozza a különféle „boldogságért” felelős hormonok termelődését a szervezetben, joggal nevezik boldogságforrásnak. Azt azonban fontos tudni, hogy nem tart hosszú ideig a csokiból nyert öröm.

Ha evés után vagy uzsonnára jólesik némi édesség, de nem szeretnél olyasmit enni, ami hizlal vagy egészségtelen, rendelj ebédet és hozzá desszertet a megújult Metodic Foodtól, ahol garantáltan egészséges, friss alapanyagokból, és kíméletes eljárással készült ételek közül válogathatsz. Napi és heti menüinket itt tudod megtekinteni.