Használd ezt naponta az ételeidhez, és felgyorsul a zsírégetés!

A kókuszzsírt vagy kókuszolajat egyre szélesebb körben használják minden nap főzéshez és sütéshez világszerte, a nyugati társadalom pedig az elmúlt években fedezte fel, mennyire hasznos és egészséges összetevője lehet az ételeknek. És ráadásul még zsírégetést segítő hatásokkal is rendelkezik, ami a fogyni vágyók számára igen hasznos információ.

Mit fontos tudni a kókuszzsírról?

Míg a többi zsiradék hosszú, a kókuszzsír közepes hosszúságú zsírsav-láncolatokból áll. Számos külföldi tanulmány igazolta, hogy ennek köszönhetően nagyjából azonnal energiát biztosít a szervezet számára ahelyett, hogy lerakódna. Az energiabevitelnél ugyanis nemcsak a kalóriák lényegesek, hanem az is, hogyan hatnak az egyes ételek és alkotók a szervezetre, az anyagcsere működéstől egészen a hormonrendszerig. Fogyasztása növeli a teltségérzetet, amitől a szervezet automatikusan kevesebb ételt kíván majd.

Valódi zsírégető hatás

Továbbá, néhány ételnek több energiát igényel a feldolgozása, mint amennyit beviszel vele – a kókuszolaj is ilyen, növeli a szervezet energia felhasználását, vagyis termogén hatású anyag. Ezzel segíti leadni a felesleges testzsírt, kiemelten a veszélyesebbnek számító, zsigeri zsírra gyakorol hatást.

Az egyik erre vonatkozó leghíresebb vizsgálatban 40 nő kapott 28 napon át 2 evőkanálnyi kókuszolajat vagy szójaolajat minden nap, emellett egy kicsit kevesebb kcal-nyi ételt ehettek, és gyalogolniuk kellett napi rendszerességgel. Mindkét csoport tagjai fogytak kb. egy kilót, de a komolyabb változás centikben volt mérhető: míg a szójaolajat fogyasztó csapatnak növekedett a hasi zsírrétege és a derékbősége (a kilókban mérhető fogyás ellenére is!), a kókuszolajas csoportnak csökkent a derékbősége és a testzsírja – ami a kilogrammoknál látványosabb fogyást jelent. A koleszterinszintben is bekövetkezett némi változás: a szójaolajas csoport tagjainak a jó (HDL) koleszterinszintje csökkent, a rossz (LDL) pedig növekedett – a kókuszolajat fogyasztóknál azonban ez pont fordítva történt.

Kókuszzsír a főzéshez – és máshoz

A telített kötéseknek köszönhetően stabil molekulaszerkezet jön létre, ebből kifolyólag bátrabban hevíthető, mint a napraforgó olaj anélkül, hogy a zsírsavszerkezet károsodna, és a szervezet számára káros anyagok képződnének.

Nem véletlenül dolgozunk mi is kókuszzsírral a Metodic Food ételeinek készítésekor. A kókuszzsírt kötési tulajdonságából fakadó hőállóságát kihasználva elterjedten használják sütőzsiradékként.

Amiért a háziasszonyok külön kedvence lehet, hogy a kókuszzsírral történő sütés közben nincs kellemetlen szag a konyhában. A kókuszzsír süteményekhez, szendvicskrémekhez, sütéshez, pirításhoz, akár fritőzben és wokban történő felhasználásra, valamint vaj és vajkészítmények helyettesítésére egyaránt alkalmazható.

Nem mindegy, mennyit eszel belőle!

Elterjedtek mind a szénhidrát-, mind pedig a zsírcsökkentést megkövetelő diéták, viszont nem jó ugyanaz mindenkinek. A táplálkozási vagy anyagcseretípus határozza meg, számodra melyik a megfelelő, és miből, mennyi az ideális.

Három anyagcseretípust különböztetünk meg, akiknek a napi étkezése során a fogyáshoz és a jó közérzethez sem mindegy, mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsiradékot vesznek magukhoz étkezésenként. A helyes tápanyagarányok a három típusnál a következők:

Fehérjetípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 40%
szénhidrát 30%
zsír: 30%

Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:

fehérje: 25%
szénhidrát: 60%
zsír: 15%

Az egyensúlyi típus esetében a közel azonos arányok betartása javasolt.