Vércsoport diéta – van benne igazság?

Fogyókúrák mennek, fogyókúrák jönnek, havonta árasztanak el bennünket a hírek arról, hogy végre megtalálták a megoldást, azt a diétát, amelytől mindenki végre fogyni fog. Nagyon kevés azonban az olyan fogyókúra közöttük, amely képes sikert hozni sokak számára. Ezek közé tartozik a vércsoport diéta, amelynek működőképességét sokan megkérdőjelezik. Talán ez természetes is, ha olyanok teszik , akiknek nem sikerül vele a kívánt eredményt elérni. De nézzük meg egy kicsit közelebbről a dolgot, és használjuk a józan eszünket!

 

Ha az embereknek ennyire különbözik a vércsoportjuk, akkor nem lehet hasonló a helyzet a tápanyagszükséglettel kapcsolatban? Nem függhet össze egymással ez a látszólag egymástól oly messzinek tűnő két tényező?

Egy amerikai orvos – Peter D’Adamo – kísérletei során azt figyelte meg, hogy ugyanaz étel teljesen másképp hat különböző emberekre, és azt találta, hogy ez a különbség összefüggésben van a vércsoportok másságával. Véleménye szerint a genetikailag meghatározott szükségletünk alakítja ízlésvilágunkat, s vágyunk a szervezet számára optimálisan hasznosítható ételekre. Sajnos a rossz beidegződések, szokások, ettől eltéríthetnek és el is térítenek bennünket. A mai táplálkozás, az elfogyasztott ételekben található ízfokozók, az édességek, az adalékok, stb. hatására még inkább elveszítjük ezt a természetes reakciót.

A vércsoport szerinti táplálkozás alapja, hogy a különböző vércsoportú emberek más-más tápanyagokat képtelenek megfelelő módon megemészteni. Aki ennek ellenére fogyasztja ezeket az ételeket – nyugodtan mondhatjuk – hogy helytelenül táplálkozik. Ez pedig, előbb vagy utóbb, túlsúlyhoz vezethet.

A vércsoport diéta elméletét mi magunk is használjuk az anyagcsere-típus szerinti életmód meghatározásánál, amikor az élelmiszerlista finomhangolására kerül sor. Mivel egy fehérje-típusú embernek is lehet “A”-s a vércsoportja, körültekintően kell összeállítani az élelmiszereket. Pontosan kell tudni, hogy melyek azok a húsok és más fehérjeforrások, amelyek megfelelnek a számára. Ezek az emberek sok esetben egyáltalán nem kívánják a húsokat – ellentéteben a “O” vércsoportúakkal – vagy nagyon megválogatják azokat. És ha esznek valamilyen fehérjén, akkor nem érzik jól magukat, fáradtak és a vércukorszintjük is ingadozik.

Egy hatékony diéta összeállításánál tehát figyelembe kell vennünk az anyagcsere-típust, a hormontípust és a vércsoportot is. Csak így alakítható ki a szervezetnek egészséges diéta a Te esetedben is, azaz mielőbb át kell térni a természetes egyensúlyt létrehozó táplálkozási szokásokra, amelyben a Metodic módszer messzemenően támogatni képes.