Ez a különbség a tejtermékmentes és a laktózmentes ételek között


Nagyon sokan összekeverik a laktózintoleranciát a tejallergiával, azonban fontos letisztázni, hogy a kettő nem ugyanaz. Kiváltó okaikban, tüneteikben, illetve terápiáikban is különböznek egymástól, emellett kevesen tudják, hogy rengeteg betegség kialakulását a tej fogyasztása segíti elő. 

Étlapunkon kizárólag olyan fogásokat találsz, amelyek nem tartalmaznak tejet és tejtermékeket, valamint glutént és hozzáadott cukrot.

 

A különbség a laktózintolerancia és a tejallergia között

A laktózintoleranciát a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim csökkent termelődése vagy hiánya okozza. Kialakulása lehet veleszületett is, azonban sok esetben felnőtt korra alakul ki. Ennek gyakori okai lehetnek többek között a bélbolyhok károsodása, vagy akár akut emésztőrendszeri fertőzések is. Mivel a tejcukor nem képes felszívódni, a laktózintoleranciára leginkább a következő tünetek a jellemzők:

  • hasi görcsök
  • hányás
  • hasmenés
  • puffadás

 

A tejallergiát elsősorban a kazein (állati eredetű tejek fehérjéje) váltja ki. Sok embernek akár nagyon minimális mennyiségű fogyasztása is okoz gondokat, mivel a kazein miatt az immunrendszer védekezni kezd, ami által különböző ellananyagokat kezd termelni, és ez súlyos allergiás tüneteket válthat ki. A tejallergia tünetei közé szintén sorolható a hasfájás, hasmenés, hányás, emellett a következő tüneteket is okozza:

  • kiütések, viszkető, vörös foltok, csalánkiütés
  • ekcéma
  • légúti tünetek (asztma, fulladás)

 

A különbség a tejtermékmentes és a laktózmentes ételek között

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a laktózmentes és a tejtermékmentes ugyanazt jelenti, ami gyakori hiba. Laktózérzékenység vagy tejallergia esetén fontos az ezeknek megfelelően kialakított diéta, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség a laktózmentes és a tejtermékmentes ételek között.

Kevesen tudják, hogy a laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása tejallergia esetén nem megfelelő. Bár nem tartalmaz laktózt (tejcukrot), de kazein (tejfehérje) megtalálható a laktózmentes tejben és tejtermékekben is. Tejallergia esetén mindenképpen érdemes betartani a tej és tejtermékmentes étrendet, ami tehát nem egyenlő a laktózmentes diétával!

Nem véletlen, hogy mi sem dolgozunk a Metodic konyháján tejtermékekkel, hiszen ezek alapján nemcsak a laktóz, de a kazein is károsan hat. Az érzékenység és az allergia mellett, a tejtermékek hormonálisan is okozhatnak gondokat. Tejtermékek és gluténtartalmú alapanyagok, cukor és adalékok nélkül készülő menünkért kattints ide!

 

A tejallergia kezelése

A tejallergia kezelésének egyetlen módja van, a tejfehérje teljeskörű kiiktatása az étrendből. Ebben az esetben nem csak a tejet, hanem minden olyan élelmiszert, táplálékkiegészítőt, gyógyszert és tápszert kell kerülni, amiben tej is előfordulhat. Fontos, hogy figyelni kell az ételek cimkéjét is, és minden olyat, ami tejet tartalmaz, ki kell zárni az étrendből.

Tejallergia esetén a tej pótlásához a növényi tejeket ajánljuk. Korábban már kifejtettük, hogy milyen növényi tejeket érdemes fogyasztani, illetve elkészítési módjuk is megtalálható ide kattintva.

 

Valóban olyan egészséges a tej, ahogyan állítják?

Nagyon sok ember abban a hitben nevelkedik fel, hogy a tej fogyasztása szükséges az egészség szempontjából. Ez azonban nem teljesen van így, ezeket érdemes tudni a tej fogyasztásáról.

A tej fő összetevői a tejfehérje (pl. kazein), tejzsír, tejcukor (laktóz). A nyálmirigyek a kazein lebontásához rennint termelnek, a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybélben. Három éves kor után a legtöbb esetben nem termelődik rennin és laktáz, így felnőttkorban a tej és tejtermékek az enzimek hiánya miatt tökéletlen. Sokan nem is sejtenék, hogy ez mennyi betegséget kiválthat.

“Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak.”
dr. A. M. Thrash

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat