Tavasz és a hormonok – ezért jobb a hangulatod


Tavasszal az emberi szervezetben lezajló folyamatok megváltozása jelentősen kihat a szervezetünk működésére és hangulatunkra egyaránt. Hogyan tudja befolyásolni a tavasz a hangulatunkat és az energiaszintünket?

A tavasz nagy hatással van a hangulatunkra és energiaszintünkre, ugyanis az évszaknak köszönhetően a különböző hormonális változások nagyban befolyásolják közérzetünket. A hormonok emellett még számos dologért felelősek, kihatnak az anyagcsere működésre, a túlsúlyra, valamint a diéta hatékonyságára. Mivel mindenki más hormontípussal rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy tisztában légy a saját típusoddal. Ez azért is fontos, mert ha annak – és az anyagcserédnek– megfelelően étkezel, testúlyod optimalizálódik, sokkal jobban fog működni az emésztőrendszered, érezhetően több lesz az energiád, jobb lesz a közérzeted és még sorolhatnánk a pozitív hatásokat. Hogyan derítheted ki, hogy milyen hormontípussal rendelkezel? Kattints ide, hogy kiderítsd!

 

Hogyan hat a tavasz a hormontermelésre és miért függ ettől a hangulatunk?

Csökken a melatonintermelés

Tavasszal a fényerő növekedését érzékeli a retina, amely különböző hormonális változásokat indít el a szervezetben. Ebben nagy szerepet játszik többek között a tobozmirigyben termelődő melatonin nevű hormon, amely az alvás és az ébrenlét ciklusainak szabályozásáért felelős. A retinán áthaladó fény jelez a tobozmirigynek, ezáltal csökken a melatonin termelés, ami az ébredést eredményezi, gyenge fény esetén alvásra biztatja a testünket. Télen a szervezet több melatonint termel. Ilyenkor a kevesebb fény hatására fáradékonyabbak és ingerlékenyebbek vagyunk, sőt ezestben téli depresszió is jelentkezhet. Tavasszal a fény hatására a melatoninszint csökkenése jobb hangulatot eredményez. Gyakran előfordul azonban a tavaszi fáradtság is, mivel a kevesebb alvás, valamint a hormon csökkenésére a szervezet is reagál. Az ébrenlét és az alvás ciklusának felborulása miatt nagymértékben szükség van vitamindús ételekre, megfelelő táplálkozásra és elegendő mozgásra.

 

Növekszik a szerotoninszint

A szeretonin, másnevén a boldogsághormon termelődéséért a fény nagyban felelős, ezért télen a szerotoninszint jelentősen lecsökken, tavasszal azonban beindul a termelődése, ami a hangulatunknak nagymértékben kedvez.

 

Mozogj sokat, egyél egészségesen

A jó időnek köszönhetően egyre több időt töltünk a szabadban, amit kihasználhatunk sporttal is. Biciklizz, sétálj, kocogj, a lényeg, hogy mozogj minél többet. Ezáltal energikusabb leszel, azonban ehhez az egészséges étkezés elengedhetetlen. Válogass étlapunkon egészséges, diétás fogásaink közül, amelyeknek alapanyagai nem tartalmaznak glutént, cukrot, tejet és tejtermékeket, valamint hozzáadott adalékanyagokat.

 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat