A rostdús táplálkozás fontossága – ezek miatt válaszd a rostdús ételeket


Mindenki tisztában van azzal, hogy az elegendő rostbevitel nagyon fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, azonban kevesen tudják, hogy milyen –olykor veszélyes- következményekkel járhat, ha nem biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű rostokat.

Az egészség megőrzésének egyik legalapvetőbb feltétele a minőségi és egészséges táplálkozás. A fehérjék, a zsírok, valamint a szénhidrátok biztosítják a legfontosabb energiát, azonban hogy szervezetünk kiegyensúlyozottan működjön, ennek a három tápanyagnak megfelelő arányú bevitele elengedhetetlen. Mit jelent, hogy megfelelő arányú bevitel? Kattints IDE, hogy kiderítsd. Mindemellett a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és élelmi rostoknak is jelentős szerepük van az egészséges szervezet működésében.

 

Ezekért fontos a rostban gazdag táplálkozás

Az élelmi rostok olyan szénhidrátok, amelyek szervezetünkön emésztetlenül haladnak át. Többek között zöldségekben, rostos gyümölcsökben található a legtöbb rost, amelyek megkötik a koleszterint, növelik a béltartalom térfogatát, ezáltal a szervezetből hamarabb ürülnek ki a káros anyagok, így az anyagcsere is könnyebben helyreáll. Mindemellett lassítják a glükóz felszívódását a vékonybélben, ami nagymértékben kedvez a fogyásnak is. A salakanyagok és a különböző lerakódott mérgek eltávolítását is elősegítik, ami nagyon fontos a bél tisztításának szempontjából. Fontos azonban hozzátenni, hogy a rostok nedvességet szívnak magukba, így ha nem kap a szervezet elegendő folyadékot, a rostok a bélfalból fogják elvonni a nedvességet, ami székrekedést eredményezhet.

Mivel a rostok néhány vitamint és ásványi anyagot is megkötnek, az ideális napi bevitel kb. 30 – 40 gramm. Mindenképpen ajánlott a zöldségek bevitelének növelése, mivel ezek nagyon gazdagok a rostokban, valamint gyümölcsöket is érdemes fogyasztani, ebben az esetben a bogyós gyümölcsöket ajánljuk, azokból is naponta maximum egy maréknyit.

A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásáért felelős lehet, a bélrendszeri megbetegedések következtében kialakulhatnak kellemetlen gyomorpanaszok, valamint cukorbetegséget is eredményezhet. Leggyakoribb tünetei az alábbiak:

  • székrekedés
  • emésztési zavarok
  • gyakori éhségrohamok

Az elegendő rostbevitel mindemellett az anyagcsere-betegségek és az elhízás elkerülése érdekében is nagyon fontos, valamint a magas vérzsírszint és a cukorbetegség kialakulásában is veszélyeztető tényező a kevés bevitel. Emellett a kevés rostbevitel akár daganatos megbetegedést is eredményezhet. Az afrikai és európai országokat vizsgálva kutatásokkal bebizonyították a vastagbél-daganatok gyakoriságának előfordulásait, a kutatás során kiderült, hogy azokban az országokban, ahol a lakosok több élelmi rostot fogyasztottak, alacsonyabb daganatos megbetegedéseket mutattak ki.

Többek között az ilyen betegségek elkerülése érdekében fontosnak tartjuk, hogy a Metodic Food ételei prémium minőségűek legyenek mind ízvilág, mind pedig egészség szempontjából. Válogass fogásaink közül, mivel országszerte szállítunk glutén, cukor, valamint tej- és tejtermékmentes ételeket.

Megtekintem az étlapot

 

 

Értékelje ezt a tartalmat