Elhízástól a meddőségig – ezért fontos felismerni a PCOS tüneteit


Magyarországon a PCOS (policisztás ovárium szindróma) előfordulásának gyakorisága nagyjából megegyezik a cukorbetegekével. Ha nem ismerjük fel a tüneteket, vagy nem kezeljük megfelelően, komoly problémákhoz vezethet. Most összegyűjtöttük a PCOS tüneteit, hogy Te is időben felismerd, ha érintett vagy.

 

Mi az a PCOS?

A PCOS több szervet érintő betegség, annak ellenére, hogy az elnevezése a petefészekre utal. Ennek a hormonális betegségnek az esetében a férfi nemi hormonok –androgének- túlsúlyban vannak. Ez a hormon minden nőnél jelen van, azonban túlzott mennyisége kellemetlen tünetekkel jár a PCOS szindrómás nők körében.

Az inzulinrezisztenciás nők esetében 20% az esélye a PCOS (policisztás petefészek szindróma) kialakulásának. Inzulinrezisztencia esetén fontos megvizsgálni, hogy a PCOS betegség jelen van-e, illetve ez fordítva is működik, PCOS megállapítása esetén az inzulinrezisztenciát kell keresni. Nem minden inzulinrezisztenciás nőnek van PCOS-e, viszont szinte minden PCOS-snak van inzulinrezisztenciája.

 

PCOS tünetei

A hormonrendszer zavarok nem egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, egyéntől függően a tünetek hosszú időn keresztül, lassacskán alakulnak ki:

  • erős szőrnövekedés
  • apró ciszták a petefészekben
  • hajhullás, kopaszodás
  • pattanásos, zsíros bőr
  • súlyproblémák, elhízás
  • spontán vetélés, meddőség
  • pánik, depresszió
  • hangulatingadozás
  • romló koncentráció képesség
  • rendszertelen menstruáció

Az inzulin túltermelődése stresszhormont is termel, a gyakorlatban tehát a stressz kiváltásáért is felelős lehet. Ezen felül a hölgyek körében nőhet a meddőség kockázata, vagy a petefészek működési zavarát is eredményezheti.

 

A PCOS kialakulásának okai

A PCOS kialakulásáért nagyrészben a genetika, valamint az életmód felelős. Nagyon fontos a kezelése, mivel ha nem kezelik megfelelőlen, komoly következményekkel járhat, pl. szív- és érrendszeri betegégek, cukorbaj, metabolikus szindróma, ösztrogénfüggő daganatok, stb.

Megfelelő életmóddal elkerülhető a PCOS kialakulása, vagy ha már érintett vagy, a rendszeres sporttal és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással nagymértékben csökkentheted a kellemetlen tüneteket.

A betegség megelőzése és kezelése velünk most egyszerűbb, mint valaha. Hiszen konyhánk készít külön inzulinrezisztenciás betegek számára is ebédet és vacsorát – PCOS esetén inzulinrezisztencia barát, diétás ételek fogyasztása ajánlott-, amelyek alapanyagai nem tartalmaznak glutént, cukrot, tejet és tejterméket, valamint hozzáadott adalékanyagokat. Napi ajánlatainkat ide kattintva megnézheted. 

 

 

Értékelje ezt a tartalmat