A legnépszerűbb diétás nasik: mit kell tudni róluk, mennyit ehetsz belőlük?


Az olajos magvakat gyakran javasolják diétás nasiként, például sütemények vagy csoki helyett, illetve a különféle kása receptekben is gyakran szerepel. De tényleg annyira jók-e, és mit érdemes tudni róluk pontosan, mennyit lehet fogyasztani belőlük?

Nem szabad kontroll nélkül enni az olajos magvakat sem

Az olajos magvaknak – ahogy a nevükben is szerepel – igen magas a zsírtartalma, ebből következőleg kcal-ban is gazdagok, tehát nem kímélő ételek. Ennek ellenére, mégis javasolják őket a rágcsálnivalók egészséges alternatíváiként, ami alapvetően annak köszönhető, hogy más, hasznos tápanyagokban is bővelkednek. Nem szabad viszont sokat enni belőlük, mivel energiát már viszonylag kevés olajos magból is nyerhetsz, illetve a szükséges mennyiségű tápanyagot is biztosítja már pár szem is belőlük.

Fontos azt is megjegyeznünk, hogy az emberek szervezete egyedi tápanyagigényekkel rendelkezik. Van, akinek több, és van, akinek kevesebb tesz jót – vagy épp árt – ugyanabból. Van, aki bizonyos élelmiszerektől szabályosan elfárad, míg másoknak pont attól lesz sok-sok energiája. Ráadásul, egyes élelmiszerek a hormonrendszer működését is képesek befolyásolni, ami hosszútávon nagymértékű többletsúly kialakulásához is vezethet, vagyis hormonális hízáshoz. Ebből következik, hogy minden, amit a cikkben megfogalmazunk, az általános tudnivaló. Irányadó elveket osztunk meg, amelyeket jó, ha tudsz, de a komolyabb eredmények eléréséhez az egyedi, személyre szabott táplálkozás segít hozzá.

Mit kell tudni a két legnépszerűbb olajos magról?

Mandula, az olajos magvak királynője

Egy adag (28 gramm, vagyis egy kis maroknyi) mandula tápanyagtartalma:

Kalória: 161
Összes zsír: 14 gramm
Fehérje: 6 gramm
Szénhidrát: 6 g
Rost: 3,5 g
E-vitamin: 37%-a a napi ajánlott bevitelnek
Magnézium: 19%-a a napi ajánlott bevitelnek

A mandula egy alapvetően kímélő, mérsékelt kalóriabevitellel járó étrend mellett hatékonyan hozzájárulhat a vérnyomás kordában tartásához, illetve mikro tápanyag-tartalmának köszönhetően a zsírégetést is segíti. És nem utolsósorban, igen hatékony nass-helyettesítő már 3-4 szem mandula is, mivel elűzi az édesség utáni vágyat.

A megújult Metodic Food glutén- és laktózmentes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékok nélkül, kíméletes, diétás és egészséges étrendnek megfelelő eljárással készült fogásokat kínál Neked minden hétköznap a típusodnak megfelelően. Aktuális házhoz rendelhető menünket ide kattintva érheted el.
Törökmogyoró, az olajos magvak királya

Egy adag mogyoró tápanyag-tartalma nagyjából:

Kalória: 176
Összes zsír: 9 gramm
Fehérje: 6 gramm
Szénhidrát: 6 g
Rost: 3,5 g
E-vitamin: 37%-a a napi ajánlott bevitelnek
Magnézium: 20%-a a napi ajánlott bevitelnek

Más diófélékhez hasonlóan, a törökmogyoró is csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, magas élelmi rost tartalma miatt pedig pozitív hatást gyakorol az emésztésre, serkenti a bélműködést. 3-4 szem mogyoró is pozitívan hat az édesség utáni vágy leküzdésére.

Mindenképp natúr változatokat válassz az olajos magvakból. Ha jobban szereted a pirított ízt, akkor otthon pörköld át száraz serpenyőben tehát nem olajon – boltban pedig semmiképp se vegyél sós-pörkölt verziót, mert sokkal jobban hizlal és még egészségtelen is.

Értékelje ezt a tartalmat