Rosszabb, mint a cigi? Ez a túlsúly és számtalan népbetegség vezető oka


Számtalan kutatás bizonyította be az elmúlt 6-8 évben, hogy a súlyos betegségek „bekapcsoló gombja” a legtöbb esetben – a dohányzás, tartósan rossz táplálkozás és a stressz mellett – a mozgásszegény életmód. Mit jelent pontosan az ülő életvitel, és milyen következményeket okoz? Választ adunk a kérdésekre, és néhány egyszerű tippet is kapsz a változtatáshoz.

kanapen-pihenMit jelent a mozgásszegény életmód?

Szakértők szerint a ténylegesen mozgásszegény életmód napi 8-10 óra ülést/fekvést/egy helyben állást jelent. Összességében tehát olyan életvitelt, amelyben 8-10 órán keresztül nem szerepel aktív mozgás. Miért baj ez?

A fizikai passzivitás során az anyagcsere, a vérkeringés és a nyirokkeringés egyaránt lelassul. A zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése csökken, a test pedig sokkal kevesebb vércukrot használ fel. Akárcsak a számítógép, amikor nem dolgoztatjuk aktívan, a test is energiatakarékos üzemmódba kapcsol, alig éget kalóriát! Ezeknek a tartós, napi szintű fennállása miatt alakulnak ki később azok a súlyos betegségek, amelyek csoportját az orvosok gyakran nevezik „ülésbetegségeknek” is.

A mozgásszegény életmód okozta betegségek

Lelki és mentális problémák a lelassult keringés miatt

A rossz, lassú vér- és nyirokkeringés miatt a jó kedélyállapotért felelős hormonok nem képesek megfelelő mértékben termelődni, így megnő az esély a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulására. A fizikai edzettség emellett az elmét, a memóriát is karbantartja.

Gyengülő test

A mozgásszegény életmód következtében mind az izmok, mind a kötőszövetek állapotában minőségi romlás következik be, fittség helyett fáradékonyság, gyenge fizikum lesz egyre inkább jellemző az idő előrehaladtával.

Az elhízás egyik vezető oka a mozgásszegény életmód

A magas kalóriatartalmú étrend, illetve a nem megfelelő, rossz minőségű, hizlaló ételek fogyasztása mellett az elhízás egyik fő felelőse a mozgásszegény életmód. A csekély kalóriaégetés miatt a test a bevitt energia raktározásába kezd, kialakulnak a zsírpárnák. És ebben sajnos az esztétikai tünetek jelentik a legkisebb problémát.

Ha súlyproblémákkal küzdesz, és emellett az energiád is úgy érzed, hogy kifejezetten kevés, akkor komplex megoldásra van szükséged. Először a táplálkozásodon érdemes változtatni, és olyan ételeket fogyasztanod, amelyekből energiát gyűjtesz, nem pedig elveszik azt. Ezután következhet a mozgás beiktatása. Az optimális étrend, amelyből energiát nyerhetsz, egyéni szinten különböző, az anyagcseretípusodon múlik – a sajátodat ide kattintva tudhatod meg.

Az elhízásból súlyos betegségek is eredhetnekvércukor

A II-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és
érrendszeri panaszok, keringési zavarok és légúti problémák
mind összefüggésbe hozhatók az elhízással, ezáltal a mozgásszegény életmóddal.

Tönkreteheti az anyagcserét

Mivel a folyamatos ülés során az anyagcsere folyamatok drasztikusan lelassulnak, könnyen kialakulnak betegségek az emésztőrendszerben: a mozgásszegény életmódot folytatók körében gyakoriak a székrekedéses panaszok.

Az emésztőrendszer problémái hosszú távon rákhoz is vezethetnek

A gyakori székrekedés felelős hosszabb távon a bélrendszer alsó felének rákosodásáért, hiszen mind ez, mind pedig az ülés kedvez a bélrendszeri irritációk és gyulladásos folyamatok kialakulásának. A gyomorrák egyik vezető kiváltó okának is a mozgásszegény életmódot tartják a kutatóorvosok.

Mi a megoldás?

Sajnos egyre több kutatás azt hozza ki eredményként, hogy a napi 8-10 óra ülés okozta károkat sporttal, beiktatott testmozgással nemozgas-irodam lehet visszafordítani, de a semminél nyilván jóval többet érnek ezek is!
Ha ülőmunkát végzel, a legjobb, ha kihasználod a jogszabály szerint is járó, óránként 10 perc szünetet. Ilyenkor állj fel, mozogj-sétálj, ha van lehetőséged, menj ki a szabad levegőre, lépcsőzz. Az írásban-telefonon való kommunikáció helyett az irodában inkább menj át a kollégáidhoz, a gép előtti munka, esetleg fénymásolás, adminisztráció közben nyújtózkodj gyakran, mozgasd a lábaidat, pörgesd a vérkeringésed folyamatosan. Mivel az étkezés és a mozgás szerepe a karcsúság szempontjából 70-30%-os arányban osztható el, egészség szempontjából pedig 50-50%-ban, érdemes az evésre is nagyobb hangsúlyt fektetned. A fittségi szintedet, az energiádat, és ezáltal a mozgásra való hajlandóságodat is meghatározza az, milyen üzemanyaggal látod el a tested. 

A Te tested vajon milyen állapotban van? Ingyenes Vitalitási kérdőívünk kitöltésével megtudhatod.

Értékelje ezt a tartalmat