Te ennél belőle? Ilyen lett a mesterséges hús – nem vega étel, de nem is igazi hús


Se nem vegetáriánus étel, se nem hús – létrehozták a mesterséges húst, méghozzá szarvasmarha őssejtből, cirka hat hét alatt kitenyésztve. Az őssejtek gyakorlatilag bármilyen szövetté érlelhetők. Ezért nem nevezhető vegának vagy vegánnak, hiszen állati eredetű, de ártatlan vér ettől függetlenül nem tapad hozzá.

Miért kísérletezték ki?

Mivel az emberek éves húsfogyasztása évről évre egyre nő, a források pedig csökkennek, idővel nagyon megdrágul majd mindenféle hús, így szükség lesz valamilyen alternatívára. Például a mesterséges, illetve, egész pontosan, laboratóriumi körülmények közt előállított húsra, aminek kinézete a képen látszik – egészen hasonló egy normál marhahúspogácsához.

A módszerrel a környezetvédők is egyetértenek, hogy szükséges megoldás, viszont az egyelőre még nem világos, hogy a tömegtermelés – vagyis, ami az elsődleges cél lenne – lehetséges-e egyáltalán, hiszen a kísérleti szakaszban érthető okokból, még csak kis mennyiségben állították elő. Szakértői vélemények szerint nagyjából 20 évnyi munka, fejlesztés és kísérletezés szükséges még ahhoz, hogy ezek a termékek a boltok polcaira kerüljenek.

A mesterséges tejet is megalkották már: tápanyagtartalmában közel ugyanolyan, mint a tehéntej, csak épp egy erdei csillagfürt nevű növény magvaiból készül.

És, hogy milyen az ízük?

Egyelőre leginkább semmilyen. A húsé és a tejé is – a megszokott, intenzív ízeket még nem sikerült elérni, de az elkövetkező évtizedekben ez is bőven belefér remélhetőleg, és bízzunk abban, hogy tényleg egészségesek, és a célnak megfelelőek lesznek ezek a mesterségesen létrehozott, viszont nem mesterséges anyagokból kikísérletezett ételek.

Értékelje ezt a tartalmat