Így hat a testedre a víz, ha jókor és eleget iszol – mikor és mennyi kell belőle?


A testünk 65%-a víz, így a vízfogyasztás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez. De mikor kell inni, mit érdemes, evés közben lehet-e és van-e ideális mennyiség? Ezekre és más, fontos, vízivással kapcsolatos kérdésekre adunk választ cikkünkben.  

A vízfogyasztás szerepe

A test működésének minden egyes folyamatához, sejtszinten van szükség folyadékra, tehát az alap állapot lényegében a hiány! Ez azonban megszüntethető a megfelelő mértékű vízpótlással.

  • Mennyi az annyi? A test optimális működéséhez napi 2-3 liter folyadékra van szükség, ez persze növelhető is. Szakértők szerint az a jó mennyiség, ami mellett 7-8-szor szólít a természet. Azonban a közhiedelemmel ellentétben, túl is lehet adagolni a vizet – egy bizonyos mennyiség fölött ugyanis felhígul a vér, ezzel túldolgoztatva a szívet. Heves szívdobogást okoz elsőre, de ha valaki hosszú távon fogyaszt túl sok folyadékot, komolyabb szívkárosodás veszélyének is kiteszi magát.
  • Számít az ivás időpontja? Igen, a legfontosabb, hogy a napi 8-10×2,5 deci vizet arányosan elosztva idd meg. Kiemelten lényeges, hogy ébredést követően igyál, illetve lefekvés előtt is, mivel érthető okokból, alvás közben nincs vízpótlás. Lefekvés előtt kisebb mennyiség is elég, hogy ne kelljen kimenned éjjel. A napi vízivást beoszthatod például az alábbiak szerint:
  • Ébredés után 5 dl – Igen, fél liter! Regenerálja a sejteket, kisimítja a bőrt, beindítja az anyagcserét.
  • Reggelit követően/kávé mellé 2,5 dl
  • A munkába érve 2,5 dl
  • Tízórai mellé/helyett 2,5 dl
  • Ebéd mellé/után 2,5 dl
  • Ebéd után 2 órával: 2,5 dl
  • Hazaindulás előtt: 2,5 dl
  • Hazatérést követően: 2,5 dl
  • Vacsora mellé/után: 2,5 dl
  • Lefekvés előtt: 2 dl
  • És persze akkor, ha ezeken felül még szomjas vagy!

Vízfogyasztás étkezés előtt, alatt és közben

Sok olyan információ látott napvilágot az elmúlt években, melyek szerint rontja az emésztést, ha evés előtt, közben vagy közvetlenül utána iszik az ember, mert felhígul az emésztést végző gyomorsav. Újabb, külföldi kutatások alapján azonban nyilvánvaló, hogy ilyesmiről szó sincs: az evés előtti, illetve közbeni vízivás épp, hogy felgyorsítja az anyagcserét, miközben még az étvágyat is csökkenti, gátolva ezzel a túlevést. Emellett, csökkenti a puffadást, a hideg víz fogyasztása pedig kiemelten jó: hatására a szervezet fokozott energiafelhasználásba (kalóriaégetésbe) kezd, hogy felmelegítse a testet.

Persze ez is múlhat egyedi tényezőkön: a kialakult reflux vagy az arra való hajlam esetén inkább már ne igyál 20 perccel evés előtt, sem 20 percig utána, mivel a víz miatt a gyomorban nyomás keletkezne, ami felfelé tolná a gyomorsavat. Persze ha nem vagy beteg, akkor is érdemes figyelembe venni a tested jelzéseit. Ha kellemetlen tüneteket okoz evés közben inni, akkor ne igyál! Az emberi szervezet működése sokféle lehet.

Az egészségmegőrzés érdekében válassz speciális, Rád alakított étrendet – A Metodic Anyagcseretípus mérésen ebben segítünk. Ha pedig problémát okoz, hogy a típusodnak megfelelően étkezz, válaszd a Metodic Food-ot, ahol személyre, vagyis anyagcseretípusodra szabott fogások közül válogathatsz.

Unom a vizet! Mit igyak helyette?

Az ideális innivaló még mindig a tiszta forrás- és ásványvíz vagy jó minőségű, esetleg tisztított csapvíz. Emellett, ízesítetlen gyógyteák is beiktathatók a napi mennyiségbe. Ha nagyon unod mindkét verziót, ízesítheted frissen facsart citromlével is a vizet. Amivel mindenképp vigyázz, azok a szénsavas italok, a cukros üdítők és levek – ide tartoznak a gyümölcslevek is, mert természetes fruktóz tartalmuk igen magas. Az édesítős italok pedig mesterséges adalékanyagaik miatt nem jelentenek túl jó választást.

Tipp: mivel a különböző palackos vizek ásványi anyag tartalma különbözik, érdemes nem mindig ugyanazt a terméket választanod. Váltogasd összetételük szerint, így semmiből sem lesz többleted vagy hiányod.

Értékelje ezt a tartalmat