Hasi hízást okoznak – 2 ételcsoport, amit jobb kerülni
A hasi hízás talán a legtöbbeket érintő túlsúlytípus. Nem véletlenül, hiszen számos egészségügyi tényező mellett lelki háttere is lehet – a depresszió többnyire hasi zsírpárnákat okoz – illetve két ételcsoport is van, amely kifejezetten e tájékra veszélyes.
Egyszerű szénhidrátok a hasi hízás mögött
Emellett, az egyszerű szénhidrátos ételek, mivel más tápanyagokban szegényebbek, a hasznos tápanyag-tartalmuk meglehetősen alacsony, nem is laktatnak igazán, az ember relatíve sokat eszik belőlük. Többet, mint amennyi energiára a szervezetének vélhetően szüksége van, a többlet pedig lerakódik – főként a pocak tájékára.
Mely ételeket kerüld főként a kategóriából?
- pékáruk – péksütemények, kenyér, kifli, zsömle egyaránt;
- mindenféle cukros étel – a rejtett cukorra is figyelj;
- fehér rizs;
- mértékkel fogyaszd a gyümölcsöket,
- illetve a keményítőben gazdagabb ételeket, például kukoricalisztet, burgonyát is – de mindez számos egyéni tényező miatt, különbözhet az egyes embereknél.
Tudtad, hogy a szervezetedben uralkodó hormondominancia is meghatározza, mennek-e fel pluszkilók a hasadra? Arról, hogy az egyes típusok hova hajlamosak hízni, itt olvashatsz bővebben.
Túl sok só és adalékanyag a hasi hízás mögött
A só, illetve a mindenféle adalékok – színezékek, aromák, ízfokozók, állagjavítók, tartósítószerek – vizet kötnek meg a szervezetben. A sejtek közé rekedt víz pedig puffadtságot, telt hatást eredményez. Alapvetően megoldás lehet erre a felesleges víz száműzése a szervezetből, de a vízhajtás, akár teával akár gyógyszerrel történik, csak ideig-óráig nyújt megoldást. Ahhoz, hogy a szervezet hosszútávon legyen képes visszaállni saját, egészséges működésére, komplexebb megoldásokra van szükség.
Ilyen például a Metodic Anyacseretípus mérés, amely során személyre szabott megoldásokat kapsz, és az étrendi, illetve életmódbeli tanácsok pontosan arra jelentenek megoldást, amilyen problémával Te küzdesz – hiszen a testedre szabottak a tanácsok.
- mustár, ketchup, salátaöntetek, bolti szószok;
- zacskós levesek, instant, dobozos ételek, mirelit pizza;
- alapporok, nátrium-glutamáttal dúsított fűszerkeverékek;
- ömlesztett sajtok;
- húskészítmények: felvágottak, virsli, grillkolbász, bacon;
- ázsiai készételek;
- sós rágcsálni valók, chipsek, sós mogyoró stb.
Mindét ételtípusról egységesen elmondható, hogy az anyagcsere működésre is negatívan hatnak. Míg a finomított szénhidrátok szegényes rosttartalmuknál fogva rontják az emésztési folyamatokat, a só, illetve az adalékanyagok pedig lassítanak az anyagcsere folyamatokon. A lassú anyagcsere pedig a fogyás egyik legnagyobb ellensége.