Fogyás és egészség: jót tesz-e a gyümölcs? Elmondjuk, mire figyelj

Enni vagy nem enni? Ez a nagy, mindenkit foglalkoztató kérdés, ha a gyümölcs és fogyás témaköre szóba kerül. Harcos diétások azt mondják, ne fogyaszd, az egészséges életmód elhivatottjai pedig kiállnak a gyümölcs mellett. Az igazság valahol félúton van, hiszen legtöbbször nem kell teljes egészében lemondani róla, de van néhány szabály, amit érdemes betartani.

Miért hizlal a gyümölcs?

A gyümölcs, mint az köztudott, rendelkezik cukortartalommal, még ha az fruktóz, azaz gyümölcscukor is. Ugyanolyan hatással van a szervezetre, mint bármely más szénhidrátforrás, így inkább ne ezt válaszd nassolás céljából. A cukortartalma az egyes gyümölcsöknek egyébként eltérő, akadnak jobb és rosszabb alternatívák, ha nagyon fontos számodra a fogyasztásuk.

Van, aki jobban, van, aki kevésbé kívánja a gyümölcsöt – miért?

Biztos Neked is van olyan ismerősöd – ha nem Te magad vagy az, – akinek napi szinten muszáj gyümölcsöt ennie, és bizony majszolja is. Mert a gyümölcs úgyis egészséges, milyen szerencse, ha szereti valaki! Mások pedig nem rajonganak érte egyáltalán, a maximum adagjuk néhány idénygyümölcs a nyáron, kivételesen a fagylalt helyett. Bármelyik csoportba tartozol is, az, hogy kívánod-e a gyümölcsöt, nem a véletlen játéka. A szervezeted, azon belül is a domináns hormontermelőd határozza meg, mit kívánsz nagyon és mit kevésbé.  A kívánt ételek ugyanis stimulálják a kérdéses szervet, ami Neked rövidtávon kellemes érzéseket okoz. Idővel viszont, a folyamatos stimuláció miatt már nem ugyanúgy reagál a hormontermelőd. Az ételeket a szervezet nem képes ugyanúgy feldolgozni, és előbb-utóbb hízni fogsz emiatt. Az egyik hormontípus legdurvább függősége egyébként pont a gyümölcs. 

Gyümölcs és fogyás: mire figyelj?

Ha a hormondominanciád alapján nem indokolt, hogy teljes mértékben lemondj a gyümölcsökről, akkor sem érdemes túlzásba vinned a fogyasztásukat. És érdemes figyelned arra is, milyen gyümölcsöt, és milyen formában eszel.

Van olyan gyümölcs, ami ajánlott?

Vitaminbevitel szempontjából, változatos és zöldségekben gazdag étkezés mellett, nem lényeges, hogy eszel-e gyümölcsöt, tehát ha nem rajongsz érte, nem kell magadat rákényszeríteni az evésükre, csak „mert egészséges” alapon. Ha szereted a gyümölcsöket, akkor főként bogyós gyümölcsökből csemegézz, alacsonyabb cukortartalmuk miatt, mint például a:

Persze legyél mértékletes, ezeket se fogyaszd korlátlanul!

Ha pedig személyre szabottan tudni szeretnéd, milyen gyümölcsök férhetnek bele az étkezésedbe, vagy esetleg teljesen el kell hagynod őket, itt nézhetsz utána.