Allergiás tünetek karácsonykor: milyen tünetekre figyelj, és mit tegyél?
Karácsony környékén meglehetősen sok diófélét, illetve halat fogyaszt az ember, azonban sokan allergiásak ezekre az élelmiszerekre. Milyen tünetekből lehet következtetni, hogy ételallergiás reakcióval állsz szemben, illetve mit lehet tenni, ha valakinél ezeket látod?
Az emésztőrendszerben kiterjedt felületű nyálkahártya található, ahol a szervezettel kapcsolatba kerülhetnek olyan külső anyagok – úgynevezett antigének – amelyek immunrendszeri reakciót váltanak ki a vérbe való felszívódás során. Az anyagok nagyobb részére a szervezet az immuntolerancia miatt nem ad allergiás választ, azonban néhány anyagra igen. Tehát az allergiás reakció alapvetően nem emésztőrendszeri, hanem immunválaszt jelent, ez különbözteti meg többek közt az ételérzékenységtől. Allergia és normál működés esetén a különbséget a felszívódó allergének mennyisége, illetve a reakció mértéke jelenti.
A dióallergia akármilyen életkorban kialakulhat, üzenhet egészen enyhe, de súlyos, akár az életet veszélyeztető tünetekkel is. Fő tünetei az alábbiak:
- száj zsibbadása
- bőrviszketés
- csalánkiütés
- duzzadt száj, nyelv, torok
- légzési nehézségek
- emésztőrendszeri problémák
- eszméletvesztés
A diófélék bevitelén felül azok fehérjéinek belégzése vagy a velük való érintkezés is okozhat allergiás tüneteket.
Halfélékre való ételallergia tünetei:
- vörös arc
- csalánkiütés
- fulladás
- duzzadt torok
- szédülés
- fokozott izzadás
- ájulás
Mi tegyél, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztalod?
Házi praktikák helyett hívjatok orvost, ugyanis ilyen esetekben a beteg, akár enyhék, akár súlyosabban a tünetek, azonnali és szakszerű ellátást igényel.
Milyen gyakori ételallergiák vannak még, amelyek karácsonykor is fokozottan veszélyesek lehetnek?
- tejfehérje-allergia – ami nem keverendő össze a tejcukor-, vagyis laktózérzékenységgel
- keresztallergiák a mogyorófélékre, magvakra
- halételek mellett rákfélékre, egyéb tengeri herkentyűre való allergia