A mikrohullámsütő
Modern korunk vívmányai, kényelmet és gyorsaságot biztosítanak. De vajon megéri a gyorsaság? Milyen árat fizetünk pár perc megspórolásáért?
Ahogy az élet minden területén, úgy a konyhában is törekszünk arra, hogy minél gyorsabban egészségeset és finomat alkossunk. 1950 óta használunk mikrohullámsütőt, és bár már a ’70-es évektől számtalan cikk szól arról, hogy káros, a legtöbb háztartásban mégis megtalálható.
Nézzük most meg, hogy a mikrohullámsütő, hogyan is működik.
A „mikro” lelke a magnetron, mely az elektromos energiát mikrohullámmá alakítja, amit a ventilátor keringet a belső zárt térben. A káros sugarak kijutásának megakadályozásáról a speciális ajtó gondoskodik. A mikrohullámok rezgetik az étel részecskéit, és a súrlódási hő következtében az étel felmelegszik. A forgó tányér az egyenletes hő eloszlást biztosítja, az étel belülről kifelé melegszik fel.
Az ételünk gyorsan és egyszerűen eléri a kívánt hőfokot. De mi történik az étel belsejében?
A rezgések hatására kémiai kötések felszakadhatnak, és ezért az élelmiszer minősége romlik, sőt akár rákkeltő vegyületek is kialakulhatnak. A fehérjék denaturálódnak, ami a normál főzési folyamat közben is végbemegy, viszont a víz molekulák degenerációja sokkal nagyobb jelentőségű. A degenerált molekulák hátráltatják az egészséges sejtépítést, gyengül az immunrendszer, hozzájárulhat a káros sejtek szaporodásához.
A Metodic Food rendelésével leegyszerűsíthetjük az ételkészítést, mégis típusunknak megfelelően, minőségi alapanyagokból készülő egészséges ételekhez juthatunk hozzá. A melegítéssel viszont több kárt okozhatunk, mint gondolnánk. A legjobb, ha mini grillsütőben melegítjük fel a doboz tartalmát. ízletesebb, ropogósabb, sokkal jobb konzisztenciájú ételt kapunk, és nem utolsó sorban a tápérték sem csökken, nem keletkeznek káros anyagok. Ha nem áll rendelkezésünkre más eszköz, akkor legalább a dobozból tegyük át tányérra, kerámia edénybe az ételünket. ellenkező esetben a sugárzás hatására a műanyagból dioxin oldódik ki.
Hogyan készítsük otthon ételeinket?
Főzésnél ügyeljünk arra, hogy a vitaminban gazdag összetevőket csak addig hő kezeljük, amíg azt az étel jellege megkívánja. Amit lehet, inkább párolással készítsünk el a kisebb kioldódás miatt. A főzőlevet ne öntsük ki, használjuk fel alaplének, hiszen rengeteg ásványianyag található még benne. Egyre szélesebb a kínálat a gőzpároló készülékekből is.
A sütési eljárásoknál ügyeljünk arra, hogy ne keletkezzen túl sok pörzsanyag, az égett részecskék, már károsak, rákkeltőek lehetnek. Válasszunk olyan edényt, mely anyaga lehetővé teszi, a zsírszegényebb készítési módokat pl. teflon serpenyő, cserépedény stb. Ajánlom a kontaktgrillt, grillsütőt, melyben akár hús, akár zöldség félék könnyen, ízletesen elkészíthetőek.
Étkezz tudatosan, válassz innen: