Egy nullkalóriás zöldség, ami szuperül variálható és nagyon egészséges


A karfiolt a magyarok zöme is kedveli, levesnek szeretik általában, esetleg savanyítva eltenni. Pedig ennél azért kreatívabban használható, és érdemes is beiktatni az étrendedbe: amellett, hogy rendkívül egészséges és számtalan mikro tápanyagnak forrása, még az alakbarát étrendekben is jó szolgálatot tesz. Egy nagyon egyszerű, karfiolos receptet is megosztunk Veled a cikk végén.

Miért egyél több karfiolt?

Egy bögre, tehát kb. 100-130 gramm karfiol energia- és tápanyag-tartalma a következő:

  • kb. 25 kcal,
  • kb. 1,2 gramm fehérje,
  • 0,2 gramm zsír,
  • 5 gramm szénhidrát,
  • 3 gramm rost.

Vitaminok és ásványi anyagok közül az alábbiak találhatók meg benne:

  • C-vitamin,
  • K-vitamin,
  • B6-vitamin,
  • folsav,
  • kálium,
  • pantoténsav,
  • mangán,
  • magnézium,
  • foszfor.

A karfiolnak elsőként a magas rosttartalmát fontos kiemelnünk. A rostdús étkezés segít megakadályozni a székrekedés kialakulását, az anyagcsere „beragadását”. Ez hosszú távon azért is hasznos, mert a tartós székrekedés aranyeres panaszokhoz vezethet, illetve idővel akár a belek rákos betegségeihez is. Segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, elegendő folyadékbevitel mellett pedig a bőr regenerálásában részt vesznek. Az ideális napi rostbevitel napi 25-30 gramm, de maximum 40. Egyéni, alkati tényezőktől és életmódtól is függ, milyen mértékű bevitel az ideális.
A karfiol, mint megfelelő rostforrás és nedvességben gazdag zöldség, elősegíti a teltségérzet kialakulását.

Mivel antioxidáns vegyületekben is gazdag a karfiol, segíthet a rákos betegségek megelőzésében, illetve a belső gyulladások ellen is hatékony lehet. Némelyik antioxidáns, például a szulforafán a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenti rákos eredetű megbetegedések mellett.

A hétköznapokban nincs időd minden étkezésed alkalmával főzni? Vagy csak az ebéd kitalálása-elkészítése okoz gondot, hogy változatosan étkezz, diétásan, sőt, még finom is legyen, amit eszel?
Válaszd a Metodic Food egészséges menüit minden hétköznap, amelyek segítenek megőrizni vagy visszanyerni az ideális alakod, mindezt egészséges, friss, méregmentes összetevőkkel és készítési móddal!

Hogyan fogyaszd a karfiolt, és mi helyett érdemes enni, ha diétázol?

Főleg köretként használják, külföldi oldalakon sok-sok karfiolos receptet találni. A rizs, a gabonák és a hüvelyesek helyettesítésére alkalmazzák leggyakrabban, például lehet készíteni:

  • karfiolrizst,
  • karfiolból pizza-alapot,
  • karfiolpürét,
  • karfiol humuszt,
  • karfiol tortilla lepényt,
  • vegánoknak karfiolpörköltet.

Íme, egy szuper és egyszerű karfiolrizs-recept:

Egy közepes fej karfiolt bonts rózsáira, és tedd az aprítógépbe.
Amikor már rizsszem méretűek, akkor helyezd át őket egy serpenyőbe, amin előzőleg zsiradékot hevítettél, borítsd bele, forgasd-pirítsd át.
Gyakran kevergesd, mert igen hamar lekap! Kb. 5-8 perc alatt kész is van.

Mindig figyelj a számodra optimális arányú és mértékű tápanyag bevitelre!

Értékelje ezt a tartalmat